Noc múzeí a galérií bude aj v Levoči a na Spišskom hrade

11.05.2011 Levoča

Levoča 11. mája (TASR) – Počas blížiaceho sa víkendu (14.5.) sa v mnohých múzeách a galériách uskutoční tradičné podujatie Noc múzeí a galérií. Výnimkou nie je ani Múzeum špeciálneho školstva (MŠŠ) v Levoči, v ktorom podľa jeho vedúcej Štefánii Petrekovej ide o prvú takúto večernú prehliadku.
„Je spojená s animačným programom pre nevidiacich žiakov a Levočanov s akcentom na historickú časť stálej expozície pod názvom Dejiny špeciálneho školstva od najstarších čias do konca 19. storočia,“ doplnila Petreková.
Návštevníkom pracovníci múzea predstavia históriu výchovy a vzdelávania zdravotne postihnutých v uvedenom období. Pôjde o obdobie stredoveku, renesancie a osvietenstva. Študentky Strednej pedagogickej školy v Levoči v ukážke stvárnia hluchoslepú americkú spisovateľku Helen Kellerovú a jej vychovávateľku Annu Sullivanovú.
„Zaujímavosťou tejto akcie bude aj sprístupnenie vzácnych historických Pichtových strojov a premietanie celovečerného filmu o Helen Kellnerovej,“ dodala Petreková. Vstupné na podujatie v Levoči je pre deti do 15 rokov 10 centov a dospelých 20 centov.
Noc múzeí a galérií pripravilo počas dvoch dní (13. a 14. mája) aj Slovenské národné múzeum - Spišské múzeum v Levoči. Dáša Pavúčeková-Uharčeková z múzea informovala, že v priestoroch Spišského múzea sa bude podujatie niesť v duchu Levočskej bielej panej a nesie názov Levočská biela noc. Prehliadky sú naplánované každú polhodinu od 19. do 22. h.
V sobotu (14.5.) bude program pokračovať na Spišskom hrade, kde sa uskutoční nočná prehliadka hradu spojená s akýmsi prebudením legiend. Nočné prehliadky sa tu uskutočnia každú hodinu od 18. do 24. h.
 

Vyberte región